Jurisprudentie

Filter
25-10-2011
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, ECLI:NL:GHSHE:2011:BU2009

Klantenvergoeding/afwijking wettelijk systeem toegestaan?/EG-richtlijn 86/653/EEG/richtlijnconforme uitleg/vernietiging/vergoeding nagekomen provisie/ afwijking wettelijk systeem toegestaan?/Nietigheid/dienstverlening in Spanje/vergoeding/bewijs/ EU-Bewijsverordening toepassen?/Uitlating partijen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

19-10-2011
Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2011:BU4845

Zeevervoer. Vonnis in drie gevoegde zaken. Zaak 09-1339: eiseres sub 1 heeft containers met lading over zee vervoerd van Shanghai naar Rotterdam. De containers waren haar eigendom. Gedaagde heeft de containers in ontvangst genomen in loshaven Rotterdam onder presentatie van een document niet zijnde het orginele cognossement. De containers zijn te laat teruggeleverd aan eiseres sub 1, in verband waarmee eiseressen van gedaagde zgn. 'detention charges' vorderen. De vraag die in deze zaak aan de orde is is of het gedaagde uit eerder genoemd document kenbaar was dat hij bij vertraagde teruglevering van de containers 'detention charges' verschuldigd is. De rechtbank stelt vast dat dat niet kenbaar was, zodat de vordering van eiseressen tot betaling van 'detention charges' wordt afgewezen. De vorderingen in zaken 09-1858 en 09-1859 worden eveneens afgewezen, nu deze vorderingen gebaseerd waren op de aanname dat de vordering in de zaak 09-1339 zou worden toegewezen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

19-10-2011
Rechtbank Dordrecht, ECLI:NL:RBDOR:2011:BT8210

HA ZA ipr rechtsmacht EEX forumkeuzebeding.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

28-09-2011
Rechtbank Almelo, ECLI:NL:RBALM:2011:BT8876

Geschil naar aanleiding van een internationale agentuurovereenkomst. Afwijzing van vorderingen tot (voorschot)schadevergoeding in conventie en reconventie omdat het geschil zich niet leent voor de kort geding-procedure. Toewijzing in reconventie van een verbod op het maken van inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten en oplegging van een verplichting tot uitschrijving uit het handelsregister.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

02-09-2011
Parket bij de Hoge Raad, ECLI:NL:PHR:2011:BQ3876

Maatschap; art. 7A:1655 e.v. BW. (Stilzwijgende) totstandkoming overeenkomst van maatschap tussen samenwerkende dierenartsen? Temeer waar schriftelijk contract ontbreekt, kan totstandkoming overeenkomst mede worden afgeleid uit een tussen partijen op enig moment bestaande feitelijke situatie. Het gerechtshof heeft verschillende verklaringen en gedragingen van partijen in aanmerking genomen en is nagegaan wat partijen over en weer uit deze verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en redelijkerwijze mochten afleiden, zonder daarbij een of meer specifieke momenten aan te wijzen waarop enige betrokkene zich welbewust als vennoot jegens enige andere betrokkene heeft opgesteld. Oordeel hof dat partijen zich jegens elkaar (stilzwijgend) hadden verbonden als vennoten in maatschapsverband samen te werken, met toepassing van juiste maatstaf tot stand gekomen. Nu niet vaststaat op basis van wat voor soort afzonderlijke overeenkomsten partijen mogelijk eerst werkzaam zijn geweest, kan niet worden gezegd dat rechtszekerheid zich in onderlinge verhouding tussen partijen verzet tegen stilzwijgende totstandkoming overeenkomst van maatschap. Beroep op HR 5 april 2002, LJN AD8186, NJ 2003/124 gaat dan ook niet op, te meer niet nu rechtbank in het daarin besliste geval, anders dan gerechtshof in onderhavig zaak, zich (ten onrechte) niet had begeven in beantwoording vraag of partijen zich - beoordeeld aan hand van vermelde maatstaf - jegens elkaar hadden verbonden. Omstandigheid dat tussen enkele van betrokken partijen aanvankelijk afzonderlijke overeenkomsten van opdracht bestonden, staat op zichzelf niet eraan in de weg dat rechtsverhouding tussen partijen verandert zonder dat tussen hen een specifiek daarop gerichte overeenkomst is gesloten. Motivering oordeel rechter dat rechtsverhouding tussen partijen zich heeft ontwikkeld van een overeenkomst van opdracht in een overeenkomst van maatschap, moet aan hoge eisen voldoen. Motivering gerechtshof voldoet aan deze eisen.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

03-08-2011
Rechtbank Haarlem, ECLI:NL:RBHAA:2011:BR4473

Vordering strekt tot afgifte producten van eiser en tot staken en gestaakt te houden van handelen onder de naam en/of teken (JOE’S) NO FLATS, alsmede van het doen van onrechtmatige uitlatingen over eiser. Agentuur- of koopovereenkomst? Gemeenschapsmerk.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is het voorshands aannemelijk dat het depot door gedaagde van Gemeenschapsmerk zal worden vernietigd door het OHIM wegens aanvraag te kwader trouw. Daarbij komt dat het bezitten van een merk niet per se betekent dat dit merk door de houder gebruikt mag worden. Op grond van afspraken die de merkhouder met anderen heeft gemaakt kan hem verboden worden het merk te gebruiken. Voor wat betreft het gebruik van de handelsnaam (JOE’S) NO FLATS geldt mutatis mutandis het zelfde. Volgt toewijzing vordering.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

15-07-2011
Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2011:BT2217

Agentuur. De kantonrechter is van oordeel dat voorhands bewezen is dat een bestelling is geplaatst. De principaal dient een vergoeding aan de agent te betalen vanwege de misgelopen provisie. Uitleg van het begrip proefperiode in de agentuurovereenkomst. Geen recht op goodwillvergoeding.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

08-06-2011
Rechtbank Utrecht, ECLI:NL:RBUTR:2011:BQ7627

Eiseres in conventie vordert vervangende schadevergoeding, omdat gedaagde niet aan haar verplichting heeft voldaan een bemiddelingsvergoeding te betalen. De vordering wordt afgewezen, omdat eiseres niet aan haar stelplicht heeft voldaan. De reconventionele vordering wordt deels afgewezen, omdat gedaagde in reconventie niet in verzuim verkeert.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

25-05-2011
Rechtbank Rotterdam, ECLI:NL:RBROT:2011:BQ9922

[Eiseres] doet een beroep op de garantieregeling van SGR wegens door haar aan gedupeerden van het financieel onvermogen van Sun Travel betaald vervangend vervoer. SGR wenst niet over te gaan tot uitkering omdat [eiseres] volgens SGR op eigen naam en niet als tussenpersoon heeft gehandeld. Aan [eiseres] wordt opgedragen te bewijzen dat zij als tussenpersoon heeft bemiddeld bij de totstandkoming van overeenkomsten tussen Sun Travel en de gedupeerden.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.

18-05-2011
Rechtbank Arnhem, ECLI:NL:RBARN:2011:BQ7707

Gedaagde heeft, door substantiële geldbedragen aan de bankrekening van GS te onttreken, feitelijke betalingsonmacht gecreëerd bij GS en daarmee onrechtmatig jegens eiseres gehandeld. Daarvan valt hem persoonlijk een ernstig verwijt te maken. Het overleggen van vele producties (door gedaagde) zonder enige toelichting leidt ertoe dat de rechtbank aan die producties voorbijgaat.

Klik HIER om de volledige uitspraak te lezen.